От висшето учебно заведение съобщиха, че днес 2024 г., за осма поредна

...
</TD
>От висшето учебно заведение съобщиха, че днес 2024 г., за осма поредна
Коментари Харесай

Русенският университет отбеляза Международния ден на франкофонията

От висшето учебно заведение оповестиха, че днес 2024 година, за осма поредна година Русенският университет означи Международния ден на франкофонията, като един от повече от 1000 университета по света, които са членове на Университетската Агенция на Франкофонията. Активното участие на Русенския университет в тази влиятелна международна организация датира от 2017 година, когато поръчката за участие е утвърдена заради приноса на Русенския университет към проучването на френския език и просвета и традициите на град Русе като един от най-старите франкофонски центрове в България, оповестяват от висшето образователно заведение.

Ето какво още се споделя в собщението:

Оттогава до през днешния ден всяка година Русенският университет отбелязва Международния ден на франкофонията със значими начинания и празнични събития. На този ден под гостоприемния покрив на университета си дават среща фенове на френския език и просвета със своите креативен изяви в литературата и изкуството.

Събитието бе почетено от академичното управление – ректорът на Русенския университет проф. доктор инж. Пламен Кангалов, ръководителят на Общото заседание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, зам.-ректорът по интернационалното съдействие доц.д-р Галина Иванова, която откри празника, и зам.-ректорът по научноизследователската активност доцент доктор Десислава Атанасова.

Участниците в празника бяха поздравени от ректора на Русенския университет проф. доктор инж. Пламен Кангалов.

" С горделивост можем да заявим, че Русенският университет е основател и хазаин на първата конференция на франкофонските университети в България, които са единствено 9, а през тази година ще инициира ново сходно събитие във връзка 30-годишнината на Централата за Източна Европа на Университетската организация на франкофонията със седалище в Букурещ. С голямо задоволство и наслада приветствам всички участници и призьори в състезанията, оповестени от Русенския университет по случай Международния ден на франкофонията, а на всички посетители на нашия празник искам приятни и вълнуващи мигове с осъществяванията от нашата стратегия. Честит празник! “, сподели в приветствието си ректорът на университета.

Приветствия бяха получени от Мохамед Кетата, Регионален шеф на Университетска организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа – Букурещ и от Петър Топарев, началник на Генерална дирекция на УАФ за Централна и Източна Европа – София.

В програмата на празника прозвучаха вълнуващите осъществявания на ученичката Андреа Петкова от Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов “ – Русе, представител на съдружие " Полифония “. Със свое осъществяване се включиха и 20 френски студенти от ECE- Paris, избрали Русенския университет през този учебен срок за своята Еразъм подвижност. Те поздравиха присъстващите с националния химн на Република Франция " La Marseillaise “.

Превърнал се в традиция още от първата година от участието на Русенския университет в Университетската Агенция на Франкофонията, и тази година беше извършен конкурс за есе на френски език, което тази година е на тематика " Да би младо знаело, да би остаряло можело``. Проведени бяха и състезания за презентация на френски език, стихотворение и превод на стихoтворение от френски на български език. В състезанията се включиха възпитаници от Русе и от други градове в страната от учебни заведения, където се предлага проучване на френски език, както и студенти от България и от чужбина.

Отличените участници в състезанията по случай Международния ден на франкофонията бяха наградени от ректора на университета проф.д-р инж. Пламен Кангалов и от ръководителя на Общото заседание акад.Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет.

Категория " Есе на френски език “

I място - Доминик Валентина Сузан Жофре - задграничен студент в Русенски университет

I място - Даниел Петров - гр. Попово

I място - Лиляна Кънева - гр. София

I място - Николай Наков - гр. Благоевград

II място - Емили Дубоа - гр. Монтана

II място - Садела Талеб – задграничен студент в Русенски университет

III място - Сава-Калина Ангелоф-Жунич - ESFAM, Корсика

III място - Олександр Шабалин - гр. Благоевград

Поощрителна премия - Гергана Русанова - гр. Русе

Категория " Презентация на френски език “

I място - Моника Кабаиванова – Английска езикова гимназия " Гео Милев “ – Русе

I място - Елица Куцарова - Английска езикова гимназия " Гео Милев “ – Русе

I място - Вероника Светославова - студент в Русенски университет

II място - Пламена Стоядинова - студент в Русенски университет

Категория " Стихотворение на френски език “

I място - Пламена Стоядинова - студент в Русенски университет

II място - Григор Горчев - студент в Русенски университет

III място - Викторио Венков - студент в Русенски университет

Категория " Превод на стихотворение от френски на български език “

I място - Пламена Янкова - студент в Русенски университет - Филиал Силистра

II място - Вероника Светославова - студент в Русенски университет

Всяка година на 20 март над 270 милиона франкофони по света означават Международния ден на езика, който споделят, езика на великите френски поети, писатели, философи, езика на нововъведенията.

С трансформиралото се към този момент в традиция отбелязване на Международния ден на франкофонията, Русенският университет утвърди принадлежността си към огромното семейство на франкофонските университети и по неповторим метод потвърди, че академичната среда е освен средище на обучение и просвета, а и пространство на духа, културата и вековните полезности, сближаващи европейските общества.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР